Παιδικό Ποδόσφαιρο

► Under 14 FCA77 2017/2018


Πρότυπο μαθημάτων ποδοσφαίρου


27-1-2016

Τίτλος: «Δύναμη και τα χαρακτηριστικά της»

Δύναμη λέμε το αίτιο που μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των σωμάτων ή να αλλάξει την κινητική τους κατάσταση.

Σε σχέση με τον άνθρωπο ο Mensel (1968) δίνει τον εξής ορισμό: «δύναμη είναι η βασική ιδιότητα του ανθρώπου να κινεί μια μάζα, να υπερνικά μια αντίσταση ή να αντιστέκεται με μυϊκή ενεργοποίηση σε μια αντίσταση.

Ανάλογα με τις καταστάσεις που δημιουργούνται σε κάθε δραστηριότητα, εκτελούνται ποικίλης μορφής κινητικές προσπάθειες με αργό, γρήγορο ή μέγιστο ρυθμό. Για την πραγματοποίηση αυτών, οι κινητικές μονάδες των μυϊκών ομάδων που ενεργοποιούνται κάθε φορά εφαρμόζουν μέγιστη δύναμη, η οποία είναι αντίστοιχη με το κατώφλι ερεθισμού τους και τον ρυθμό εκτέλεσης. Ανάλογα λοιπόν με την ένταση ή το ρυθμό εκτέλεσης της προσπάθειας η μυϊκή δύναμη εμφανίζεται, ως μέγιστη, ως μυϊκή ισχύς και ως αντοχή δύναμης.

ΗΛΙΚΙΑ

Η μέγιστη δύναμη του μυός σχετίζεται και με την ηλικία. Στην αναπτυξιακή ηλικία αυξάνεται προοδευτικά, μέχρι την πλήρη ωρίμανσή της εφηβείας και μεγιστοποιείται στην ηλικία των 20 ετών περίπου. Η ακμή της διατηρείται μια ακόμη περίπου δεκαετία και στη συνέχεια παρακμάζει με την πρόοδο του χρόνου. Η παρακμή της είναι μικρότερη, μέχρι την ηλικία των 50 ετών περίπου και μεγαλύτερη είναι από εκεί και ύστερα. Αξίζει να σημειωθεί πως η μυϊκή δύναμη από τα 40 μέχρι και τα 60 μειώνεται σταδιακά και ραγδαία μετά τα 60 έτη, η απώλεια αυτή της μυϊκής μάζας, οφείλεται στην μειωμένη ικανότητα σύνθεσης πρωτεΐνης και στις καθημερινές δραστηριότητες που περιορίζονται με το πέρασμα του χρόνου. Η συστηματική όμως άσκηση, συντελεί στην επιβράδυνση της παρακμής της μέγιστης δύναμης, όχι όμως και στην αναστολή της.


Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ/ABS

Τα πέλματά μας, πρέπει να είναι σε επαφή με το έδαφος και ακόμα καλύτερα, η στήριξη να είναι στις φτέρνες, με ταυτόχρονη σύσπαση των μυών του πίσω μέρους των ποδιών ,για την απενεργοποίηση των μυών (καμπτήρες του ισχίου), που εμποδίζουν την αποδοτικότερη εκτέλεση της άσκησης. Η κίνηση του θώρακα προς τη λεκάνη, γίνεται με ρολάρισμα της πλάτης και ανασήκωμα διαδοχικά των θωρακικών σπονδύλων. Η άρση του θώρακα, πρέπει να γίνεται αυστηρά με τους κοιλιακούς. Σε καμία περίπτωση δεν τραβάμε τον αυχένα μας με τα χέρια, για να τον βοηθήσουμε να σηκωθεί. Αν ως αρχάριοι, αδυνατούμε να κρατήσουμε τον αυχένα μας στην ευθεία και κουραζόμαστε πολύ στην προσπάθειά μας, μπορούμε να ακουμπάμε το κεφάλι στο έδαφος, κάθε φορά που κατεβαίνει ο κορμός. Όταν με τον καιρό, δυναμώσουν οι μπροστινοί μύες του λαιμού, το πρόβλημα θα λυθεί. Προσπαθούμε να εκτελούμε την κίνηση σε όλο το εύρος της, ανεβαίνοντας μέχρι το κάτω μέρος της ωμοπλάτης και κατεβαίνοντας όσο χαμηλότερα γίνεται ρυθμός της εκτέλεσης, θα πρέπει να είναι αργός και ίδιος σε όλη τη διάρκεια της κίνησης, διαφορετικά επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη.


ΚΑΜΨΕΙΣ/PUSH UPS

Ακουμπάμε στα ακροδάχτυλα των ποδιών που είναι ανοιγμένα στο εύρος των ώμων. Οι παλάμες των χεριών τοποθετούνται στο ύψος των ώμων και σε μια απόσταση 10-15 cm μεγαλύτερη από το πλάτος τους. Tα δάχτυλα κοιτάνε μπροστά. Το σώμα μένει άκαμπτο και πόδια- γοφοί - πλάτη μένουν σε μια ευθεία. Eνώ ο αυχένας αποτελεί φυσική προέκταση του σώματος.


ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ/SQUATS

Πόδια στο άνοιγμα των ώμων. Η κίνηση ξεκινά από το ισχίο. Κατεβαίνουμε σιγά σιγά λυγίζοντας τα γόνατα και πηγαίνοντας τους γλουτούς προς τα πίσω σαν να θέλουμε να κάτσουμε σε μια καρέκλα. Προσέχουμε τα γόνατα μας να μην περάσουν τη μύτη του ποδιού μας. Η μέση είναι σε όλη την διάρκεια της κίνησης σε ευθεία ,όπως και ο αυχένας . Το βάρος κατανέμεται ισόποσα σε όλο το πέλμα με μια μικρή ίσως επιβάρυνση στην πτέρνα.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

  • · ΚΑΘ’ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΡΓΑΝΑ-ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΡΑΚΙΑ-ΑΛΤΗΡΕΣ.

  • · ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΥΧΟΝ ΣΤΟΜΑΧΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ.

  • ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ,ΥΠΑΚΟΥΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΙ.ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΙΓΜΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.

  • · Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ.

  • · ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ,ΠΕΤΣΕΤΑ ΜΠΑΝΙΟΥ,ΚΑΘΑΡΑ ΠΑΠΠΟΥΤΣΙΑ (ΑΘΛΗΤΙΚΑ) ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΠΛΟΥΖΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ.

  • · ΤΥΧΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ Ή ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΜΑΣ.


ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΕΥΘΕΡΟΥΔΗ ΣΕ SITE ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ.



Χαρακτηριστικά της ψυχοκινητικής ανάπτυξης του παιδιού.


1.http://www.thes-academy.gr/index.php?act=viewProd&productId=384

2.http://www.thes-academy.gr/index.php?act=viewProd&productId=236


"θαυμάζουμε" το παιδί μας.(για γονείς)


http://www.thes-academy.gr/index.php?act=viewProd&productId=296


Η ψυχολογία του ποδοσφαιριστή.



http://www.thes-academy.gr/index.php?act=viewProd&productId=731